Categories: Blog

Fadoua Alaoui

Delen

Op de terugweg van mijn eerste officiele interview, wist ik dat ik mijn passie had gevonden.

Ik kan me dat gevoel nog goed herinneren. Het was een mengeling van ongelooflijke blijdschap, herkenning en het gevoel dat alles nu op zijn plaats viel; ik had mijn roeping gevonden. Eindelijk kon ik mijn brede interesse voor mensen en verschillende onderwerpen gecombineerd met mijn afkomst en opvoeding, het wonen in het buitenland, mijn ervaringen als stewardess en de verschillende talen die ik spreek combineren in een beroep. Een beroep dat ik nog niet bedacht had, maar nu op mijn pad kwam.

Ik woonde op curacao waar een nieuwe televisiezender nos pais television werd gelanceerd. Na een intensieve in-house-opleiding heb ik daar een dagelijkse talkshow gepresenteerd. Hierin werd vooral gestreefd naar het behandelen van educatieve, informatieve en maatschappelijk geengageerde onderwerpen. Mijn talenkennis kwam goed van pas, want het programma werd in vier verschillende talen gedaan. Het caribisch gebied kent verschillende talen en afhankelijk van de taal van de gast werden de gesprekken gevoerd.

Toen ik terugkwam in nederland , kon ik weer bij nul beginnen, behalve dan dat ik een bak aan ervaring had opgedaan en mijn passie had gevonden. Die liet ik me niet zomaar afnemen! Van het een kwam het ander en ik rolde in het presenteren van evenementen. Het is moeilijk te omschrijven wat mijn werk als moderator eigenlijk inhoudt. Een belangrijk aspect is de voorbereiding. Vervolgens gaat het natuurlijk om het moment zelf en om ervoor te zorgen dat je de juiste snaar weet te raken tijdens het evenement.

Als je een foto zou kunnen maken van de binnenkant van mijn hoofd tijdens een presentatie, dan zie je een grote gestructureerde chaos. Toch weet ik precies wat ik moet doen. Het presenteren betekent voor mij een aaneenschakeling van snelle keuzes maken en er is geen weg terug. Deze keuzes bepalen uiteindelijk het verloop van het evenement. Keuzes die worden bepaald door mijn persoonlijkheid, kennis, ervaring en gevoel. Daardoor zie ik ook een andere kant van mezelf.

Alter ego
Het lijkt wel alsof mijn alter ego het overneemt, zodra een programma of evenement begint. Het is een krachtig deel van mij, dat niet twijfelt en precies de juiste keuzes weet te maken. Vaak wordt aan mij gevraagd of ik nog wel eens zenuwachtig ben voor een presentatie en ik antwoord dan altijd eerlijk: ja! Het is moeilijk voor te stellen na zoveel evenementen en live tv-programmas dat dit fenomeen ook bij mij nog steeds voorkomt. De druk die ik mezelf opleg om het beste evenement neer te zetten zorgt hiervoor. Daardoor ben ik tegelijkertijd op mijn scherpst.

Volgens mij heb ik het gaafste beroep! !
De spanning en afwisseling houden het voor mij levendig en interessant. Ik vind het heerlijk dat dit een beroep is waarbij je altijd leert en waarin je kan blijven groeien. Dat vind ik een geweldig vooruitzicht!

De samenwerking met speakers academy brengt me veel. Allereerst krijg ik hierdoor het gevoel: ik heb een echt beroep en er is een bureau dat dit beroep vertegenwoordigt. Daarnaast hoef ik me niet meer om de zakelijke kant te bekommeren. Dat deel wordt door hen overgenomen, heerlijk! Het feit dat ik vooral alleen werk, voor de camera of op het podium, maar toch bij een team hoor, voelt heel fijn. Ik merk dat er vanuit het team vertrouwen is in mijn kunnen. Dat sterkt me enorm. Tijdens de sprekers-lunch, ontmoette ik mede-speakers en het gaf me een goed en trots gevoel om hier onderdeel van te zijn. Ben jij benieuwd naar het volledige academy magazine? Klik hier.